feb
4

Francia hagymakrémleves

| Szerző: ememel | 1:07 am

Életemben először főztem ilyet. Remek lett, baromi büszke vagyok magamra.

3 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél pohár tejföl, 1 púpozott ek. liszt, 1 kk. keményítő, só, fehérbors, szerecsendió, majoranna, petrezselyem, húsleveskocka (de ha nincs vegeta is jó, vagy ételízesítő), 9dl víz, olaj, vaj, 1 zsemle, sajt.

A hagymákat felszeleteltem egyforma darabokra és olaj+vaj keverékében dinsztelni kezdtem, majd hozzá adtam a fokhagymát és a fűszereket. Felöntöttem a vízzel, hozzá tettem az ételízesítőt és lassú tűzön kb. 10-15p-ig főztem. Közben a tejfölt elkevertem a keményítővel. Amikor puhára főtt a hagyma, lehúztam a gázról, egy merő kanállal kimertem egy adagot tányérba (csak a hagymát lecsöpögtetve lé nélkül) és a megmaradt levest botmixerrel elpépesítettem. Ehhez hozzáadtam a keményítős tejfölt és visszatettem a  gázra, hogy rottyanjon egyet és besűrösödjön a levesem. Végül az előzőleg kimert hagymát visszatettem a levesbe.

Betétnek lehet egy zsemlét felvágni, pici olajon megpirítani serpenyőben, és amikor kész, még forrón a tetejére sajtot szórni.

 

Természetesen fantázia kérdése, hogy póréhagymából vagy vörös hagymából készítjük, valamint lehet a tejföl helyett tejszínnel még krémesebbé tenni, és a liszt helyett is lehet csak keményítőt használni. A húsleves kocka helyett meg finomabb a húsalaplé. Nekem így is ízlett, remek ebéd volt. Bon apetite!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenlila.blog.hu/api/trackback/id/tr601728287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása