Életemben először főztem ilyet. Remek lett, baromi büszke vagyok magamra.
3 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél pohár tejföl, 1 púpozott ek. liszt, 1 kk. keményítő, só, fehérbors, szerecsendió, majoranna, petrezselyem, húsleveskocka (de ha nincs vegeta is jó, vagy ételízesítő), 9dl víz, olaj, vaj, 1 zsemle, sajt.
A hagymákat felszeleteltem egyforma darabokra és olaj+vaj keverékében dinsztelni kezdtem, majd hozzá adtam a fokhagymát és a fűszereket. Felöntöttem a vízzel, hozzá tettem az ételízesítőt és lassú tűzön kb. 10-15p-ig főztem. Közben a tejfölt elkevertem a keményítővel. Amikor puhára főtt a hagyma, lehúztam a gázról, egy merő kanállal kimertem egy adagot tányérba (csak a hagymát lecsöpögtetve lé nélkül) és a megmaradt levest botmixerrel elpépesítettem. Ehhez hozzáadtam a keményítős tejfölt és visszatettem a gázra, hogy rottyanjon egyet és besűrösödjön a levesem. Végül az előzőleg kimert hagymát visszatettem a levesbe.
Betétnek lehet egy zsemlét felvágni, pici olajon megpirítani serpenyőben, és amikor kész, még forrón a tetejére sajtot szórni.
Természetesen fantázia kérdése, hogy póréhagymából vagy vörös hagymából készítjük, valamint lehet a tejföl helyett tejszínnel még krémesebbé tenni, és a liszt helyett is lehet csak keményítőt használni. A húsleves kocka helyett meg finomabb a húsalaplé. Nekem így is ízlett, remek ebéd volt. Bon apetite!